Blog Article

Visitors can add a comment. Staff can edit the blog posting itself.

Blog Home

Apr 11
2015

Medicina alopata

Posted by felicians  filed under alopatie   1 Comment(s)    Add a Comment  comment-icon.png

Medicina alopata (numita astfel odata cu aparitia medicinei homeopate) formeaza in tarile dezvoltate  majoritatea covarsitoare (peste 90%) a sistemului de sanatate si de ingrijiri medicale din punct de vedere al costurilor si se bazeaza pe administrarea de tratamente standardizate cu substante de sinteza in urma efectuarii unor analize si investigatii cu ajutorul tehnologilor moderne si au solid fundament stiintific. Desi medicina alopata isi revendica radacinile in antichitate, o vechime de peste 2000 ani si repere precum Hipocrate, Galen, Paracelsus, Vesalius, Harvey (personalitati care dateaza dinaintea epocii industriale cand tratamentele medicale erau exclusiv cu substante naturale), ea a cunoscut cea mai spectaculoasa dezvoltare si si-a conturat reputatia solida de care se bucura in zilele noastre practic in ultimul secol si jumatate odata cu dezvoltarea industriala si tehnologica a Europei Occidentale si Statelor Unite (industria chimica, folosirea razelor X si radioactivitatii, utilizarea circuitelor electronicie si a calculatoarelor , ultrasunetelor., laserului).

Se poate spune de asemenea ca in pofida multor secole de empirism (perioada care poate fi privita ca o era a acumularilor cantitative), medicina alopata moderna este cel mai strans legata de principiile stiintei (fizica, chimie, biologie). Nume precum Erlich, Koch, Fleming, etc, dar si aspirina, albastrul de metilen, fenacetina, sulfanilamida, penicilina, au intrat in vocabularul medical alaturi de Pasteur, Roentgen, Bequerel, Curie, sterilizare, raze X, radiografie, EEG, EKG, etc. Integrarea in practica medicala a unor aparate facute de fizicieni si a unor substante sintetizate de chimisti a fost inceputul celui mai spectaculos salt calitativ in medicina alopata, continuat si accelerat dupa cel de-al doilea razboi mondial prin folosirea tranzistorului si mai ales a circuitelor integrate. Acestea au facut posibile tehnicile de investigatie moderna precum ultrasonografia, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara, si au crescut precizia tehnicilor bazate pe trasori radioactivi, scintigrafia, PET-CT-ul, etc. In paralel capacitatea de diagnostic prin analize de laborator a crescut substantial prin introducerea metodelor de imunoluminiscenta cu laser si spectroscopie de masa prin care se pot doza cu precizie hormoni si molecule cu rol important insa in concentratii infinitesimale (femtomoli, de ordinul unei picaturi intr-o piscina). Aceste progrese au marcat inceputul erei “Evidence-based medicine” (medicina bazata pe dovezi), in care stiinta este in prim-planul activitatii medicale si lasa mai putin loc artei de a face medicina asa. In fine, se poate spune ca Profesorul Hatieganu a fost inlocuit de Dr. House, dar personal cred ca ar fi o exagerare, fie doar si prin prisma faptului ca ultimul e personaj TV.

Back   
 
1 Comment
Added by felicians

"Aproape un milion de romani bolnavi de hepatita C pot spera ca vor duce o viata normala. Peste doua saptamani va fi introdus in farmacii cel mai nou tratament de pe piata. Pastilele contin molecule ce ataca virusul hepatic si garanteaza insanatosirea aproape suta la suta in timp scurt si fara efecte secundare", transmite Digi 24.
"Tratamentul costa cam 50 de mii de euro si va fi decontat pentru pacientii care au asigurare de sanatate. Initial, de noua terapie vor beneficia cel mult cinci mii de romani, la care boala a ajuns intr-un stadiu avansat." se comenteaza pe Hotnews.ro

Nu se mentioneaza insa:
- cum vor fi selectati cei 5000 de pacienti din circa 1 milion (adica 1 pacient din 200);
- cum vor fi platiti cei 250 milioane de dolari in conditiile in care la finele anului trecut a fost un mare scandal cu tergiversari la plata a 800.000 euro pentru tratamente oncologice;
- cat reprezinta aceasta cifra procentual din bugetul anual de medicamente al Casei de Sanatate?);
- si bineinteles ce se intampla cu ceilalti 995.000 romani mai putin norocosi?
Tratamentul antiviral propus de Fundatia Bio-Forum dureaza mai putin (4 saptamani) si in special costa de 500 ori mai putin (aproximativ 100 dolari), facand posibil tratamentul tuturor pacientilor cu o fractiune din suma cu care se intentioneaza sa se plateasca tratamentul a nici 1% din bolnavi.
Add Comment:
Please login or register to add a comment or get notified when a comment is added.

Blog Archive

Found 1 result.

Medicina alopata
Published on: April 11, 2015
tagged as: alopatie
1 comments. felicians made the last comment.

Powered by liveSite Get your free site!